‘Apostel van de antichrist‘ vertelt het verbijsterende en ontroerende levensverhaal van drie mannen die elkaar in 1941 leren kennen in het pas opgerichte Vrijwilligerslegioen Nederland. Een jongeman uit Voorburg, Fedor Berger, een officier uit Stuttgart, Andreas von Anselm, en een boer uit Nordrhein-Westfalen, Horst Beck. Drie mannen die zich elk
om hun eigen redenen vrijwillig hebben aangemeld voor de Waffen-SS.
Eind 1941 vertrekt het Vrijwilligerslegioen na de opleiding opgetogen en vol vertrouwen naar
het Oostfront. Tijdens de bitterkoude wintermaanden van 1942 vechten ze aan de Wolchow onder onmenselijke omstandigheden tegen de Russen, de honger en de kou. De Nederlanders houden stand, maar velen vinden de dood in de moerassen rond Selo-Gora, Gorenka en Pjatilipy. Nadat het Russische bruggenhoofd aan de Wolchow is vernietigd, wordt het Vrijwilligerslegioen na een kort verlof vanaf augustus 1942 ingezet bij de omsingeling van Leningrad.
Eind 1942 komt de Duitse opmars tot stilstand. De oorlogskansen keren als de Russen in het begin van 1943 in de tegenaanval gaan. Het geloof in een Duitse eindoverwinning en de hoop op een snelle zege aan het Oostfront maken bij de drie mannen plaats voor ontgoocheling, desillusie en ontreddering.
Na een kort verblijf in Kroatië in het najaar van 1943 vertrekt het tot 4. SS-Freiwilligen-Panzergrenadier-Brigade Nederland omgedoopte vrijwilligerslegioen eind 1943 opnieuw naar de witte hel. Ditmaal worden ze ingezet bij de omsingeling van het Oranienbaumbruggenhoofd.
In het voorjaar van 1944 doorbreken de Russen de omsingeling van Leningrad en trekt de brigade zich terug achter de Narva. Hier, op de grens tussen Europa en Azië, leveren de Nederlanders samen met Vlamingen, Denen en Noren maandenlang een gevecht op leven en dood om de poort tot Europa gesloten te houden.
Na het ineenstorten van het Oostfront in het midden en zuiden van Rusland rest de leeggebloede brigade in juli 1944 niets anders dan Narva op te geven en terug te trekken op de Tannenbergstelling. De heroïek is dan allang verdwenen. Het enige dat de uitgeputte en moegestreden soldaten nog drijft is de wil om te overleven en de angst om in de handen te vallen van meedogenloze Russen.
Eind januari 1945 begint de laatste acte voor de 23. SS-Freiwilligen-Panzergrenadier-Division Nederland. Een wanhopige Hitler heeft zijn laatste hoop gevestigd op de Nederlanders om de onstuimig oprukkende Russen te stoppen voordat ze Berlijn bereiken. Maar ook ‘Nederland’ kan het Russische tij niet meer keren. Berlijn valt en het Duizendjarige Rijk houdt op te bestaan.
Begin mei 1945 geeft een deel van de divisie zich over aan Amerikaanse troepen. Een ander deel gaat ten onder in de omsingeling bij Halbe. Voor de weinige overlevenden is de oorlog voorbij. Maar voor geen van hen zal het leven ooit nog zijn zoals het was voor de oorlog …