Veel mensen hebben iets dat hen boeit of raakt. 
Bij mij begon het in mijn jeugd met een boek van Leo Kessler over SS-gevechtsgroep Wodan, dat ik van mijn zakgeld kocht. Waarom juist de Waffen-SS? Ik weet het niet. En eerlijk gezegd ben ik gestopt me dit af te vragen en heb ik geaccepteerd dat het zo is. Vanuit plezier aan het schrijven van teksten ontstond het idee om over dit onderwerp een boek te schrijven. Ik ontdekte al snel dat er al boekenkasten over zijn volgeschreven. Door hoogleraren, journalisten, historici, biografen, documentairemakers en -niet in de laatste plaats- door mannen die vochten in de Waffen-SS en hun belevenissen aan het papier hebben toevertrouwd. Als persoonlijke ‘Vergangenheitsbewältigung,’ openbare boetedoening, of als waarschuwing voor toekomstige generaties om niet dezelfde fout te maken als zij. Maar soms ook uit trots op hun verleden. Vanuit mijn research ontstond het inzicht dat er nog plaats is voor een boek, gebaseerd op een mix van Dichtung en Wahrheit. 

De Dichtung bestaat uit fictieve hoofdpersonen en fictieve verhaallijnen. Waar het personen betreft die daadwerkelijk hebben geleefd, bestaat het uit handelingen, uitspraken, gevoelens of emoties die zij gegeven de context van historische feiten en omstandigheden gedaan zouden kunnen hebben. Niet als waarheid maar als mijn interpretatie van de werkelijkheid. 

De Wahrheit kent verschillende verschijningsvormen. Zo zijn veel gevoelens, gedachten en ervaringen van de hoofdpersonen gebaseerd op authentieke belevenissen van soldaten die dienden in de Waffen-SS. Opgetekend in autobiografieën van, verhalen over en interviews met Nederlandse, Duitse, Vlaamse, Zweedse en Deense voormalige Waffen-SS’ers. Verder zijn in de verhaallijnen historische feiten, bestaande wapens en authentieke personen verweven. 

Is dit boek daarmee fictie of non-fictie? Is het een historische roman of vie romancée? Ik laat het aan u als lezer over om dit te beoordelen. Mijn ambitie reikt niet verder dan u evenveel plezier te laten beleven aan het lezen van het boek als ik heb gehad aan de research voor en het schrijven. 

Kuno Kessels
Aangrijpend boek waarin fictie en werkelijkheid knap verweven zijn.
Peter-JanHeerenveen
Boeiend verhaal en een mooie en duidelijke website.
Hans Pietersen
Mooi boek. Uniek in zijn soort. Een echte aanrader!
Merel de VrijDen Haag